Veterinair labo Poulpharm krijgt 536.000 euro steun voor innovatie en opleiding

09/06/2020 - 11:45

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 536.000 euro transformatiesteun toe aan het Izegemse veterinair laboratorium Poulpharm.

Veterinair labo Poulpharm krijgt 536.000 euro steun voor innovatie en opleiding

Als veterinair laboratorium produceren wij autogene vaccins en bijhorende diagnostische testen voor dieren. Kippen en varkens worden preventief gevaccineerd tegen bepaalde virusinfecties. Een geregistreerd vaccin op de markt brengen duurt een aantal jaar en in tussentijd kunnen nieuwe virale of bacteriële aandoeningen ziekte veroorzaken in varkens- en pluimveebedrijven, met veel dierenleed en economische schade tot gevolg. In die periode kunnen zogenaamde autogene vaccins geproduceerd worden, vertrekkende vanuit het isoleren en afdoden van bacteriën en/of virussen op de getroffen bedrijven.

Voornamelijk zijn onze activiteiten toegespitst op de pluimveesector, maar recent breidden we de diagnostische testen uit naar varkensziekten. De bedoeling is om met totaalpakketten ook een bredere internationale markt te bereiken. Daarvoor is het nodig om verschillende kwaliteitsnormen te behalen waaronder een Good Manufacturing Practice (GMP)-certificaat voor het produceren van vaccins. Grote farmaceutische bedrijven kloppen pas aan als zo een GMP-certificaat kan voorgelegd worden. Daarnaast willen we ook mee de Europese kwaliteitsstandaarden bepalen voor het produceren van autogene vaccins.

Hilde Crevits: "Bedrijven die grondige innovaties op het getouw zetten kunnen in aanmerking komen voor Vlaamse steun. Poulpharm uit Izegem krijgt ruim een half miljoen euro om vooruitgang te boeken in de testen en de ontwikkeling van vaccins, niet alleen voor de pluimvee-, maar ook voor de varkenssector. Het bedrijf wil in zijn specialisatie internationaal een belangrijke speler worden.”

Binnenkort komt er een volledig nieuw gebouw in onze vestiging in Izegem en er zullen enkele verbouwingen gebeuren op de andere bestaande vestiging in Aalter. Er komen nieuwe laboratoria, een nieuwe vaccinproductie eenheid en een semi-geautomatiseerde productielijn voor vaccins. Voor het personeel komen er trainingsprogramma’s. Het gaat om een totale investering van 7 miljoen euro voor de volgende 3 jaar. Momenteel beschikken we over ongeveer 27 werknemers, maar het is de bedoeling dat we dit nog verder gaan uitbreiden.